Her lærer du lidt om en halskæde og dens familie

03 maj 2020
Anders Lundtang Hansen
Her lærer du lidt om en halskæde og dens familie

Alle mennesker ved skam, hvad en halskæde er, men vi tror nok, at det er meget forskelligt, hvad man ser for sig af halskæder, når man tænker på prototypen af sådan en – hvis man overhovedet kan betegne en bestemt type for en prototype.

Halskæder er både for mænd og kvinder, men det er da klart, at nogle halskæder er mere tiltænkt til kvinder, mens andre er til mænd – men derfor er alle jo velkomne til at tage det på, man gerne vil pryde sin krop med.

Den klassiske halskæde for mænd er nok den af metal i større led, om det så er af sølv eller guld, og man kan sige, at desto større sådan en kæde er, desto mere bidsk forsøger man nok at se ud.

Så er der hos kvinderne, hvor halskæderne gerne må være i form af perler til de ældre kvinder, mens de yngre får en del ornamenteringer i dem, hvor de også er længere at have på.

Tager mænd den slags på, så vil det nok kaste nogle fordomme af sig.

Men halskæder kan også være såkaldte chokers, der strammer helt til ved halsen, selvfølgelig ikke på en måde, så man bliver kvalt, men de sidder bare helt tætte.

Den slags ser man også benyttet i soveværelset, når tingene skal være lidt mere frække.

I den lidt mere triste afdeling finder vi halsbånd af den slags, som man sammenførte mennesker i kæder med, så man kunne holde styr på dem, om det så var slaver eller tilfangetagne fanger.

Dette var specielt ydmygende, fordi man blev sidestillet med en hund eller noget kvæg – og ens skæbne var uvist.

Heldigvis hører den slags fortiden til eller hos uciviliserede samfund, hvorfor man mest bruger halskæder nu om tage til at vise, hvad man har af interesser, hvordan man gerne vil pynte sig eller for at vise et tilhørsforhold – det kan blandt andet være et kadaverskilt i militæret.

Et udvalg af moderne halskæder kan ses her: https://caratdiamanter.dk/smykker/halskaeder 

Flere Nyheder